W 105. Kresowym Szpitalu Wojskowym po blisko 10 latach nieobecności na nowo, we własnych strukturach, została uruchomiona kuchnia, która służyć będzie przede wszystkim pacjentom naszego szpitala. W dobie, gdy dla większości przedsiębiorstw outsourcing wydaje się być rozwiązaniem idealnym, my zrobiliśmy krok w drugą stronę. Jako najstarszy szpital Ziemi Lubuskiej jesteśmy wręcz zobowiązani, aby nasze decyzje opierać tylko na dobrych i sprawdzonych rozwiązaniach. Zależy nam na tym, aby do sal chorych wróciły ciepłe i smaczne posiłki, by obiady były takie jak w domu. Jesteśmy przekonani, że zbilansowane i wartościowe żywienie pomoże naszym pacjentom w szybszym powrocie do zdrowia i pełnej sprawności. Zaś posiłki będą tak smaczne jak legendarna, wojskowa grochówka.
Przeprowadzenie tak istotnych zmian było możliwe dzięki decyzji Komendanta szpitala, dla którego jednym z podstawowych elementów leczenia jest pełnowartościowe żywienie uwzględniające stan zdrowia i potrzeby dietetyczne pacjentów.
Umowa z firmą, która dotychczas dostarczała posiłki i dzierżawiła pomieszczenia kuchni wygasła z końcem roku. Zastrzeżenia budziła przede wszystkim wysokość stawki dziennej, zwłaszcza w porównaniu ze średnimi cenami w tym zakresie w innych placówkach medycznych. Poza zmianami organizacyjnymi w wojskowej służbie zdrowia, wpływ na taką decyzję miały głównie spostrzeżenia i opinie o dostarczanych posiłkach przekazywane przez pacjentów i pracowników szpitala.
- Po analizie finansowej i wielu rozmowach z pacjentami szpitala, nie zdecydowałem się na kontynuację umowy w zakresie wyżywienia pacjentów w szpitalu, którym kieruję przez podmiot zewnętrzny – mówi płk lek. med. Artur Lipczyński, Komendant 105. Kresowego Szpitala Wojskowego.
Kuchnia została uruchomiona 1 stycznia 2021 r. Pacjenci, którzy tego dnia przebywali w szpitalu mieli okazją jako pierwsi spróbować nowych dań przygotowanych przez nasz personel. Obecnie załoga Działu Żywienia to 11 osób, w tym 7 to kucharki i pomoce kuchenne. Przygotowują dziennie około 200 porcji posiłków, które dystrybuowane są zarówno na oddziały szpitala w Żarach, jak i w Żaganiu. Kierownikiem działu została Pani mgr Anna Marciniak, szefową kuchni jest Pani Wioletta Mazur.
- Posiłki są przede wszystkim ciepłe, kolorowe, wyglądają apetycznie, pacjenci bardzo sobie je chwalą. Od razu zauważyli różnicę – mówi Dorota Bieńkowska, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu.
- Żywienie to element leczenia i pacjent nie może wyjść w pogorszonym stanie od nas niż przyszedł. Stawiamy na jakość posiłków, przede wszystkim na racjonalne odżywianie – tłumaczy mgr Anna Marciniak, dietetyk, kierownik Działu Żywienia.
Tak trudne przedsięwzięcie nie miałoby szans powodzenia, gdyby nie ogromne zaangażowanie załogi naszego szpitala, na czele z Panią Anną, która skoordynowała cały proces zachodzących zmian. Wszystkim, którzy wspierali ten pomysł serdecznie dziękujemy.
Obecnie opracowujemy kolejne kierunki działalności kuchni szpitalnej. W pierwszym etapie chcielibyśmy naszym pracownikom umożliwić skorzystanie z posiłków przygotowywanych na miejscu. Z pewnością będzie to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla kadry, która pracuje w systemie dyżurowym.
Ponadto na szczególne wyróżnienie zasługuje 4. Wojskowy Szpital Kliniczny we Wrocławiu, na bazie którego zdobywaliśmy wiedzę i umiejętności. To właśnie załoga tego szpitala z wielką serdecznością, pomimo własnych zobowiązań i trudnego czasu, w jakim wszyscy się znaleźliśmy, dołożyła wszelkich starań, abyśmy mogli z powodzeniem uruchomić kuchnię szpitalną dla naszych pacjentów. Składamy podziękowania dla płk. dr. n. med. Wojciecha Tańskiego, komendanta 4.WSK oraz wszystkich pracowników Działu Żywienia, którzy wspierając nas w tym ważnym przedsięwzięciu, bez wątpienia stanęli na wysokości zadania. To pokazuje, że dzięki współpracy można osiągnąć to, co wydaje się być niemożliwe.
mgr Justyna Wróbel – Gądek
Rzecznik Prasowy
105. Kresowego Szpitala Wojskowego
fot. j.w
Szpital w mediach:
https://www.zachod.pl/audycja/lecza-dobra-kuchnia-tak-gotuje-szpital-w-zarach/
https://www.zachod.pl/261496/wojskowy-szpital-po-10-latach-znow-ma-wlasna-kuchnie/
Zdrowie na talerzu. Szpital uruchomił własną kuchnię (tvp.pl) 21.01
Gotują sobie sami - GAZETA REGIONALNA - wiadomości z powiatów Żary, Żagań
SAMI SOBIE GOTUJĄ - Telewizja Regionalna (telewizjazary.pl) 19.01
105.Kresowy Szpital Wojskowy w Żarach. Zamiast cateringu jest szpitalna kuchnia | Żary Nasze Miasto 22.01